понеделник, 7 юни 2021 г.

Шоколадова торта с горски плодове


Трябва ли ми шоколадов блат винаги ползвам рецептата на Ирина Купенска. https://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/
Няма нужда от сиропиране, а и е много лесен за направа.
Единственото което ще добавя е,че за да се изпече равномерна, т.е. да не се образува куличка отгоре, а да е равен, трябва топлината при печенето да е разпределена равномерно. 
*Затова не се слага хартия за печене по стените на формата. Намазняват се и се поръсват с какао. 
*Виждала съм и че някои сладкари ползват колан за разпределяне на топлината. Аз лично не съм ползвала
*След като се изпече тавата се обръща обратно върху решетка и се изчаква да поизстине. След това леко се отлепва от стените.
*Нарязва се след като е напълно изстинал. Даже ако може на следващия ден. Съхраняваме в прозрачно фолио в хладилник. Тогава при измазване на тортата не се рони толкова.
*Ако измазвам торта го правя с швейцарски маслен крем, който също ще ви покажа тук. Може и да не се измазва и да се украси по желание.


💝 Моят слънчев буреносен облак е вече на 14 години и тази супер шоколадова торта много добре й пасва на характера в момента. Но заради благият й нрав....понякога.... сложих от любимите й горски плодове. Леко кисели, разбира се. Да й отиват на реномето, което така старателно гради. 
Обичам те бе, маме! Дори, когато ми се таралежиш! 💖
 

Форма с диаметър 24 см.
 
Ще ни трябват:
 
180 г брашно
120 г захар
100 г кафява захар 
60 г какао
8 г сода бикарбонат
8 г бакпулвер
щипка сол
2 яйца на стайна температура
140 мл гъст айрян
75 мл олио
140 мл прясно, горещо кафе

Загряваме фурната до 180°.
Смесваме сухите и течните съставки в две отделни купи. Ползваме бъркалка. Миксер тук не ни е необходим. Изсипваме течните при сухите продукти и разбъркваме добре. 
Накрая се излива горещото кафе и се бърка до хомогенност.
Сместа става доста течна. Не е като за кекс или блат. Но това да не ви притеснява. Именно на това се дължи сочността му.
Формата ни трябва да е намаслена и покрита с какао. Поставям хартия за печене само на дъното, която също намаслявам и поръсвам с какао. 
Печем около 40-45 мин.
Обръщаме върху решетка и изваждаме след като блата е изстинал.
Прибираме го в хладилник завит в прозрачно фолио. 
Ползвам го на следващия ден. Разделям го на 3 части като най-горната поставям по средата при реденето на тортата.
 

Шоколадов мус:
 
2 жълтъка
24 г захар
130 г течна животинска сметана
130 г прясно мляко
350 г нарязан на дребно черен шоколад 70%
/аз ползвах млечен и не добавях захар/
445 г разбита сметана до меки върхове 
по желание боровинки, банани или други плодове по избор
 
Жълтъците и захарта се смесват с вилица.
Млякото и сметаната се загряват леко и се смесват с жълтъка и захарта.
Сместа се връща на котлона и се бърка непрекъснато на средна сила на котлона без да се допуска да завира докато се сгъсти.
Отмества се от котлона и веднага се добавя шоколада. Разбърква се енергично и се оставя да се охлади за около 10 мин.
Втората част от сметаната се разбива до меки връхчета и се добавя на части към охладения шоколадов крем като се разбърква внимателно, за да се запази въздушността на муса.
Използва се веднага.


Редим в ринг за торта като стените обличаме с ацетатна лента. Подреждаме блат, мус, боровинки, блат, мус, блат и завършваме с мус. Покриваме с прозрачно фолио и оставяме да стегне една нощ.

Крем за измазване /Швейцарски маслен крем/:
75 г белтък /от 2 яйца/
150 г захар
200 г краве масло меко
100 г шоколад

Загряваме белтъка заедно със захарта на вода баня за около 5 мин, колкото да се стопи захарта. Отместваме и започваме да разбиваме около 10 мин до твърд крем. Прибавяме маслото парче по парче. След последното парче добавяме стопения на водна баня и охладен шоколад. Сместа може да ви се стори течна или на моменти да ви стои като пресечена, но не спирайте да бъркате. Получава се перфектен крем.
Изваждаме готовата торта от хладилника. Освобождаваме от ринга и започваме да измазваме и украсяваме по желание.
 
Чийзкейк на клечка, който ще ви покажа скоро

Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊



Няма коментари:

Публикуване на коментар