Тези тарталети са ми основа за всяка солена плънка. Правя ги, когато намеря време. Стоят изпечени в хладилника с дни до седмица, докато дойде време да ги напълня.
Ще ни трябват:
за основата:
250 г брашно
125 г краве масло
1 яйце
2 с.л. студена вода
щипка сол
за плънката:
200 г пушен бекон (на ленти)
200 г грах от консерва
2 с.л. масло
1 с.л. олио
1/2 глава лук
щипка сол
за яйчения сос:
100 мл животинска сметана
100 мл прясно мляко
2 яйца
щипка индийско орехче
щипка сол
Смесваме всичко в каничка.
Маслото е студено. Нарязва се на кубчета и се претрива с брашното и солта.
Щом получим трохи се добавя яйцето и студената вода. Омесваме си тесто и го увиваме в прозрачно фолио. Оставяме го да си почине поне 30 мин. на хладно.
След това си разточваме кора с дебелина около 4-5 мм.
Изрязваме си кръгчета големи, колкото да покрият дъното и стените на формичките.
*Ако не разполагате с формички може да ползвате хартиени форми за мъфини, както в статията за кошнички с орехова плънка.
Надупчваме с вилица, за да не се издуват или покриваме всяка тарталета с хартия за печене и наръсваме с морска сол за тежест.
Печем в загрята на 190 градуса фурна за около 15 мин. Ако ги печете с хартия - 10 мин. с хартия + 5 мин. без нея
Изважаме ги от формите, когато са леко изстинали.
Както споменах, може да ги напълните и друг ден, но ако имате достатъчно време ги напълнете като изстинат напълно.
Плънката:
Задушаваме лука в маслото и олиото. Добавяме граха и разбъркваме, колкото да му се изпари водата и отстраняваме от котлона.
Взимаме си парче бекон. Навиваме го на рулце и го разделяме на две, за да не стърчи много от тарталетата. Поставяме го в средата. Отстрани посипваме от плънката, а от горе поливаме с млечно-яйчния сос. Печем на 200 градуса за около 15 мин.
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар