четвъртък, 13 август 2020 г.

Кошнички с орехова плънка

 

 Сега ще ви върна в детството. Когато майките ни приготвяха какви ли не вкусотии, а креативността им беше безгранична. Таралежчета, гъбки, бисквитени бонбонки. Правехме почти всичко с мама, а сега се стараем и ние да сме като тях. В детската градина носехме приготвеното от мама с гордост, защото и ние дейно сме участвали в това. 

 Днешното време е по-различно и някак трудно успяваме да го задържим, камо ли да го върнем, но успяваме. 

 Примерно с тези кошнички. Отхапваш и вече си там. В детството. Вкусни, ароматни,  а и много представителни. Децата много им се радват и ако им ги приготвите за специален повод ще уцелите десятката. Да действаме!

 

Необходими продукти:

/Количеството е за 24 броя/

 

За кошничките

3 жълтъка

125 гр. краве масло

1 с. л. олио

2 с. л. захар

1 ванилия

2 ч. ч. брашно... ( Ориентировъчно за меко тесто. Добавяйте постепенно.)

 

За плънката

3 белтъка

80 гр. масло

7 с. л. захар

1 ванилова захар

1 ч. ч. смлени орехи...(Малко по-едро, за да се усещат)

1 лимон... (жълтата част от кората му настъргана на ситно ренде)

пудра захар за поръсване

 

Начин на приготвяне:

*Чашата е с вместимост 200 мл. Маслото на стайна температура.

*Пресяваме брашното. Добавяме жълтъците,  захарта, маслото, олиото и ванилията. Омесваме меко тесто. Ако лепне, добавете още малко брашно, но не прекалявайте. 

*Завиваме в фолио и оставяме в хладилник за 30 мин.

*През това време си приготвяме плънката. Смесваме всичко в купа. Намачкваме маслото с вилица. Разбъркваме и след това разбиваме с миксер до съединяване на продуктите.  

*Приготвяме форма за мъфини и 24 хартиени формички ... (Ще ги изпечем на два пъти)

*Разточваме тестото с дебелина 0,4 см

*Изрязваме кръгчета с диаметър 8 см.

Оформено от малки пръстчета е по-вкусно 😍

*Поставяме в хартиените форми като притискаме с пръсти по стените, за да се оформи кошничка.

*Във всяка от тях слагаме по 2 ч.л. от плънката. Сместа се издува и за това внимавайте да не ги пълните до горе.

*Пекат се на 180° около 10-15 минути до леко порозовяване на крайчетата.

*Още топли ги поръсваме с пудра захар, но може да ги изчакате да изстинат напълно и да ги украсите с фондан или маслен крем.


И нека партито да започне! 😀

 


 




2 коментара:

  1. Обичам такива практични рецепти, в които се оползотворяват и двете части на яйцата и всичко с масълце...🤗
    Ще пробвам, Цвети някой път. Сигурна съм, че са супер вкусни, а и е толкова приятно да те чета...♥️♥️♥️

    ОтговорИзтриване