Сега ще ви върна в детството. Когато майките ни приготвяха какви ли не вкусотии, а креативността им беше безгранична. Таралежчета, гъбки, бисквитени бонбонки. Правехме почти всичко с мама, а сега се стараем и ние да сме като тях. В детската градина носехме приготвеното от мама с гордост, защото и ние дейно сме участвали в това.
Днешното време е по-различно и някак трудно успяваме да го задържим, камо ли да го върнем, но успяваме.
Примерно с тези кошнички. Отхапваш
и вече си там. В детството. Вкусни, ароматни, а и много представителни.
Децата много им се радват и ако им ги приготвите за специален повод ще уцелите
десятката. Да действаме!
Необходими продукти:
/Количеството е за 24 броя/
За кошничките
3 жълтъка
125 гр. краве масло
1 с. л. олио
2 с. л. захар
1 ванилия
2 ч. ч. брашно... ( Ориентировъчно за меко тесто. Добавяйте постепенно.)
За плънката
3 белтъка
80 гр. масло
7 с. л. захар
1 ванилова захар
1 ч. ч. смлени орехи...(Малко по-едро, за да се усещат)
1 лимон... (жълтата част от кората му настъргана на ситно ренде)
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
*Чашата е с вместимост 200 мл. Маслото на стайна температура.
*Пресяваме брашното. Добавяме жълтъците, захарта, маслото, олиото и ванилията. Омесваме меко тесто. Ако лепне, добавете още малко брашно, но не прекалявайте.
*Завиваме в фолио и оставяме в хладилник за 30 мин.
*През това време си приготвяме плънката. Смесваме всичко в купа. Намачкваме маслото с вилица. Разбъркваме и след това разбиваме с миксер до съединяване на продуктите.
*Приготвяме форма за мъфини и 24 хартиени формички ... (Ще ги изпечем на два пъти)
*Разточваме тестото с дебелина 0,4 см
*Изрязваме кръгчета с диаметър 8 см.
Оформено от малки пръстчета е по-вкусно 😍 |
*Поставяме в хартиените форми като притискаме с пръсти по стените, за да се оформи кошничка.
*Във всяка от тях слагаме по 2 ч.л. от плънката. Сместа се издува и за това внимавайте да не ги пълните до горе.
*Пекат се на 180° около 10-15 минути до леко порозовяване на крайчетата.
*Още топли ги поръсваме с пудра захар, но може да ги изчакате да изстинат напълно и да ги украсите с фондан или маслен крем.
И нека партито да започне! 😀
Обичам такива практични рецепти, в които се оползотворяват и двете части на яйцата и всичко с масълце...🤗
ОтговорИзтриванеЩе пробвам, Цвети някой път. Сигурна съм, че са супер вкусни, а и е толкова приятно да те чета...♥️♥️♥️
Благодаря, Ани! Много ме зарадва!
Изтриване