петък, 4 февруари 2022 г.

Гюлляч/Güllaç


Ако обичате аромата на рози това е вашият десерт. В рецептата розовата вода е по желание,  но без нея не е същото. Това е съществена съставка даваща смисъл и нежно ухание.
Името на десерта произхожда от турските думи за роза (Güllü) и храна (аş).
Според някой той се казва така заради розовата вода в него,  но според други - заради специфичното накъдряне на корите, с което те напомнят розови листа.
Млечен десерт с ядки, нар и розова вода. Подобен на баклавата, но не чак толкова сладък, много сочен и не се пече.
Приготвя се като празнична сладост по време на Рамазан. Тогава ще успеете да намерите специфичните кори Güllaç, с които се приготвя. 
През останалото време на година се откриват само на определени места. Затова някои домакини се презапасяват и ги съхраняват във фризер.
Тези тъй нежни и почти прозрачни кори, оприличаващи ги на "ангелски крила" се приготвят от вода, пшенично брашно и царевично нишесте и се изсушават по специален начин. Нямат аналог ако решите да ги замените. Виждала съм рецепти с много фини кори за баница,  но не си заслужава. 
Ако ще правите Гюлляч задължително да е с розова вода и кори Güllaç!
Вкусът изпраща в ориента.
И важно за розовата вода. Вземете от хранителен магазин. Такава, каквато става за консумация, а не за козметични цели. Съществена забележка.
На гърба на всеки пакет, на която и марка да се спрете има инструкции за работа с корите и идеи за вкусотии приготвени с тях. Може да им се доверите, но ако намалите захарта поне на половина няма да сгрешите. Много сладичко си хапват нашите съседи.
 
Ето продуктите и техните количества, с които ще ви се получи перфектно този нежен и уханен десерт:
🌹300 г кори Güllaç /10 броя/
🌹1,5 л прясно мляко
🌹400 г захар
🌹200 г смлени орехи или шам фъстък за вътрешния слой 
🌹2 с.л. розова вода

За декорация:
🌹Натрошени ядки /орехи, бадеми или шам фъстък/
🌹Нарови зърна или други малки плодчета.

Приготвяне:
Загряваме млякото и захарта в касерола, докато захарта се стопи напълно. Оставяме настрани да се охлади до стайна температура. 
Не бива да е горещо, защото гюлляча ще се превърне в тесто. Да е търпимо за ръцете.
Отделяме си 1 ч.ч от него, в която добавяме розовата вода. С тази уханност ще залеем нашия сладкиш за финал.
Започваме с реденето.
Поставяме кора гюлляч с лъскавата част на горе в дълбока тава. Ако тя е правоъгълна като при мен,  счупете корите на две или натрошете като мен.
Залейте с едно-две малки черпачета мляко,  така че цялата кора да се намокри. 
Продължаваме така до петата кора, която заливаме с мляко и поръсваме с натрошените ядки.
Следват останалите 5 кори,  които редим отново една по една и поливаме с млякото.
На края заливаме с отделеното ароматно мляко.
Прибираме в хладилник за 2-3 часа.
Преди да сервираме нарязваме нашия Гюлляч и декорираме с ядки и плодчета.
Хапва се в деня на приготвянето му, за да не губи аромата си, а и да не потъмнеят корите от ядките.
У дома нямаше шанс да артиса. 😊
Да ви е сладко!

И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
Вeче може да ме последвате и в Instagram.

💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊


А това е едно кремче с шам фъстък, което приготвих от готово пакетче на Йоткер. Такова тук не бях виждала и от чисто любопитство си купих. Обикновено ванилово кремче с няколко начупени ядки шам фъстък. Нищо особено. За далеч по стойностни покупки ви разказвам в Одрин - кулинарно.



Няма коментари:

Публикуване на коментар