вторник, 8 февруари 2022 г.
петък, 4 февруари 2022 г.
Гюлляч/Güllaç
Ако обичате аромата на рози това е вашият десерт. В рецептата розовата вода е по желание, но без нея не е същото. Това е съществена съставка даваща смисъл и нежно ухание.
Името на десерта произхожда от турските думи за роза (Güllü) и храна (аş).
Според някой той се казва така заради розовата вода в него, но според други - заради специфичното накъдряне на корите, с което те напомнят розови листа.
Млечен десерт с ядки, нар и розова вода. Подобен на баклавата, но не чак толкова сладък, много сочен и не се пече.
сряда, 26 януари 2022 г.
Мантъ/Manti
Мантъ /равиоли, пелмени..както ви харесва/ се оказа една от задължителните покупки, когато сме на разходка в Одрин . Гарантирана бърза вечеря след работен ден. Продава се и насипно, но го купувам пакетирано, защото път ще пътува пък и срокът му е по-дълъг.
Приготвям го по два начина, а вие си изберете, кой ви е на сърце. Пък може и двата да ви допаднат. Все са бързи. Е, единия може да ви се стори една идея по-бърз, но пък другия е две идеи по-вкусен.
петък, 21 януари 2022 г.
Кюнефе/Künefe на фурна
След като скоро ви разказах какви вкуснотии си пазарувам от Одрин, редно е да ви покажа и какво си приготвям с тях. Примерно рецептата за така любимото кюнефе. Накупих си и замразени, но някак не е същото./За сиропа на замразените спазвайте стриктно указанието на опаковката без да импровизирате и няма да сгрешите. След края на статията ще ви покажа моите/.
Ако сте от Велико Търново или имате път на там задължително си вземете от кадаифа предлаган на Самоводската чаршия. Леко препечен го купувам. Божествено се получава!
/Може да ви е интересно да прочетете от секцията "На път с деца и куче" за нашето пътешествие до Велико Търново/
сряда, 19 януари 2022 г.
Лазаня с одрински кори за баница
Прочетохте ли статията Одрин-кулинарно?
А за Одрински кори за баница пак там дали прочетохте?
Ако ви се отдаде възможност да отидете, задължително си купете. И повече да си вземете няма да сгрешите. Най-хубави са. Тук в България нямат аналог.
Купувам си не много /щото ме е срам да кажа/. После си ги пакетирам на няколко места по 3 и ги замразявам.
И после я за баничка, я за гюзлеми, я за лазаня за разнообразие. Разкошотийки!
Рецептата за лазанята е абсолютно класическа и не по-малко вкусна.
сряда, 22 декември 2021 г.
Солена торта - варианти
Преди да започна да пиша бързам да ви поканя да последвате моят инстаграм акаунт https://www.instagram.com/mama_cveti/, където ще споделям повече лично съдържание като красиви места, които посещавам, стари и нови рецепти, още и още хубави неща. 💖
Тези торти са специално за хора, които не са фенове на сладкото, а искате да ги зарадвате от сърце. Освен това са и чудесно предястие за празничната ни трапеза.
Повечето от вариантите са подходящи и за закуска. 😊
Правила съм с различни плънки, но в блатовете съм стигнала до 4 вида.
*След статията ще ви покажа и първата си солена торта, която е съвсем различна в направата си.
петък, 3 декември 2021 г.
Щолен
Stollen или Christollen е традиционен немски коледен обреден сладък хляб....
Преди години, когато се появи и на нашия пазар от интерес и най-вече от непоправим чревоугоднически дух си купих. Не ми хареса!
Реших, че не съм попаднала на хубав и дадох шанс на друг производител. Пак не ми хареса.
Мина време. Покрай мен все се говореше каква вкусотия е щолена. Особено като дойде Коледа. Е, реших да си направя. Че видиш ли от домашното по-добро няма. Не се получи. Даже не беше вкусен.
Край! Отказах се от щолена окончателно.
До скоро.
Вече понасъбрала малко повече опит в готвенето, реших да се пробвам отново.
Изчетох все що има из нета.Чужди и наши рецепти и воала. Сглобих моя ароматен, вкусен и с приличен вид щолен. Това няма как да остане в тайна и веднага споделям. Зареждам втора доза.
/Още Коледни предложения от мен тук - https://zwetllina.blogspot.com/p/blog-page_14.html/
сряда, 24 ноември 2021 г.
Леща чорба
Ако помните как чистехме леща и ориз на вестник, значи сте от поколенията родени преди 90-те години. Сега тази забавна част ни е спестена, но винаги трябва да се провери за камъче.
"-Маме, всеки ще ти даде акъл как да си сготвиш леща и никой няма да те подведе. Всяка къща си има свой тертип. Но ти израсна с уют и аромат, който ти е наследство от баба ти и никой няма да може да ти го поднесе така, както ти можеш. А аз ще ти покажа как."
петък, 19 ноември 2021 г.
Постни кексчета с моркови и портокалов сок
Смесваме сухите съставки с мокрите и ползваме само лъжица. Така най-обичам. За тази рецепта миксер няма да ни трябва, но пък ще е добре да имаме ренде заради морковите, също и малки помощници, за които правенето на вкусни магии в кухнята е истинско забавление. 💓
сряда, 17 ноември 2021 г.
петък, 12 ноември 2021 г.
Торта "Черноморец" /без печене/
Днес се зачудих, кое обичам повече. Морето през есента или бонбони Черноморец на прИмоция в XXL опаковка. Като човек с претенции за богата ценностна система ще кажете "Морето, разбита се!". Както съветва Камен Донев в лекцията си "За народното творчество": "Ценностна система е като застанеш пред Лувъра и до него има дюнери, първо да влезеш в Лувъра". 😃 Велик човек!
Обаче бонбоните... ах!... в ХХL опаковка...
До тук, че ще се изложа!
сряда, 10 ноември 2021 г.
Одрин - кулинарно
Трудно стана, за да излезеш от родината. До кога ще е така... не гледам оптимистично. Но като те стегне шапката и си кажеш: "А, бе я м@йн@та му - един живот живея" - и потегляш.
Красотичка от хотелчето |
Отделете си поне един уикенд, за да може да се наслаждавате на вкуснотиите, които ще ви заобикалят навсякъде лежерно и с финес.
четвъртък, 21 октомври 2021 г.
Хелоуин
Дойде ли празник като този или св. Валентин примерно и се разделяме на две - "за" и "против". Така не бива! Всеки празник нека е добре дошъл, но никога, ама никога да не забравяме нашите си. 💗
Ще ви покажа някои предложения, с които ще се радвам ако помогна в избора на интересни идеи за празника.
Абонамент за:
Публикации (Atom)