четвъртък, 21 април 2022 г.

Солени великденски зайчета - крекери /кето/


Великден
от Дора Габе

Зайо Байо, я ела
с твойта шарена кола,
дай червено яйчице,
дръж със двете си ръце,
да се чукнем, та да знам
кой от нас е по-голям!
Днеска татко го надвих,
вчера баба завалих,
а пък Шаро, той си знай,
с мене вече не играй,
и за тъй, че имам аз
двойна сила всеки час,
Бог-Исус ми подари
нови дрехи и пари,
а от съмнало все ям
и раста, раста голям!




петък, 8 април 2022 г.

Козунак с квас

След любимата рецепта за така успешния козунак с мая е време да минем на по-високо ниво. А именно към по-здравословния му брат -козунак с квас.
Когато си го приготвите, си направете експеримент с близките си. По нищо няма да познаят,  че е направен с квас.
Много вкусен,  много пухкав, на конци, топящ се в устата.



четвъртък, 7 април 2022 г.

Да си направим квас/жива закваска за печива


Квасът е едно от най-хубавите неща, с което може да допринесете за доброто си здраве. Наред с домашното кисело мляко това си е една вкусна грижа са вас и вашите близки. 
Сега ще ви покажа как да си направите сами жива закваска, а след това малко интересни факти.



събота, 5 март 2022 г.

Бяла халва с орехи и мед за Сирни заговезни


Неделя Сиропустна. Сирни Заговезни. Прошка.
Прошка от близките,  обичните ни, от тези които сме обидили и наранили волно или неволно.




петък, 18 февруари 2022 г.

Кокоски


Ако сте турист в Папуа Нова Гвинея се разхождайте далеч  от кокосовите палми. Статистиката сочи, че там са загинали повече туристи от падащи кокосови орехи, от колкото от акули.
А дали има връзка с това, че наричат дървото "дърво на боговете"... 😃



четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Торта "Меден йогурт"


Мама е пчелар. Гледа си 3-4 кошерчета и си им говори като на дечица. И те я слушат. Направо си я обичат. Знаят, че зимата мама ще ги храни и от студ няма да умрат. Мама знае как да им е топло.
На 10.02 православната църква почита Св. Харалампий. Ден на пчеларя. 
Според древни писания Св. Харалапмиий е открил чудодейните свойства на меда, когато е лекувал болните. Светецът прилагал мед и цветен пращец. Ето защо светията е свързан с пчеларството и така той се счита за закрилник на пчелите.
На този ден пчелният мед се освещава, за да пази от шарка и други болести.
 

По този повод направих тази тортичка, за да почетем и ние празника.
🍯Основно ползвам готови блатове, които купувам от руските магазини.
🍯Ще ви покажа и два вида крем, като този с цедено кисело мляко ми е любим. Не е толкова сладък.
🍯За паниране на тортата също имам два варианта. С орехов крокан и с масло и бисквити.
🍯А за между платките, може да поставите като мен орехов крокан или любимо сладко.
 



вторник, 8 февруари 2022 г.

Усукан тутманик


Събуждал ли ви е аромата на топла закуска с масълце и сиренце?



петък, 4 февруари 2022 г.

Гюлляч/Güllaç


Ако обичате аромата на рози това е вашият десерт. В рецептата розовата вода е по желание,  но без нея не е същото. Това е съществена съставка даваща смисъл и нежно ухание.
Името на десерта произхожда от турските думи за роза (Güllü) и храна (аş).
Според някой той се казва така заради розовата вода в него,  но според други - заради специфичното накъдряне на корите, с което те напомнят розови листа.
Млечен десерт с ядки, нар и розова вода. Подобен на баклавата, но не чак толкова сладък, много сочен и не се пече.



сряда, 26 януари 2022 г.

Мантъ/Manti


Мантъ /равиоли, пелмени..както ви харесва/ се оказа една от задължителните покупки, когато сме на разходка в Одрин . Гарантирана бърза вечеря след работен ден. Продава се и насипно, но го купувам пакетирано, защото път ще пътува пък и срокът му е по-дълъг.
Последно си взех това от снимката, но не държа на марка. Каквото има в магазина. 
Приготвям го по два начина, а вие си изберете, кой ви е на сърце. Пък може и двата да ви допаднат. Все са бързи. Е, единия може да ви се стори една идея по-бърз, но пък другия е две идеи по-вкусен.



петък, 21 януари 2022 г.

Кюнефе/Künefe на фурна


След като скоро ви разказах какви вкуснотии си пазарувам от Одрин, редно е да ви покажа и какво си приготвям с тях. Примерно рецептата за така любимото кюнефе. Накупих си и замразени, но някак не е същото./За сиропа на замразените спазвайте стриктно указанието на опаковката без да импровизирате и няма да сгрешите. След края на статията ще ви покажа моите/.
 
Ако сте от Велико Търново или имате път на там задължително си вземете от кадаифа предлаган на Самоводската чаршия. Леко препечен го купувам. Божествено се получава!
/Може да ви е интересно да прочетете от секцията "На път с деца и куче" за нашето пътешествие до Велико Търново/



сряда, 19 януари 2022 г.

Лазаня с одрински кори за баница

Прочетохте ли статията Одрин-кулинарно?
А за Одрински кори за баница пак там дали прочетохте?
Ако ви се отдаде възможност да отидете, задължително си купете. И повече да си вземете няма да сгрешите. Най-хубави са. Тук в България нямат аналог.

Купувам си не много /щото ме е срам да кажа/. После си ги пакетирам на няколко места по 3 и ги замразявам.
И после я за баничка, я за гюзлеми, я за лазаня за разнообразие. Разкошотийки!
Рецептата за лазанята е абсолютно класическа и не по-малко вкусна.



сряда, 22 декември 2021 г.

Солена торта - варианти

Преди да започна да пиша бързам да ви поканя да последвате моят инстаграм акаунт https://www.instagram.com/mama_cveti/, където ще споделям повече лично съдържание като красиви места, които посещавам, стари и нови рецепти, още и още хубави неща. 💖
 

И по същество.  😊
Тези торти са специално за хора, които не са фенове на сладкото, а искате да ги зарадвате от сърце. Освен това са и чудесно предястие за празничната ни трапеза.
Повечето от вариантите са подходящи и за закуска. 😊

Правила съм с различни плънки, но в блатовете съм стигнала до 4 вида.
*След статията ще ви покажа и първата си солена торта, която е съвсем различна в направата си.



петък, 3 декември 2021 г.

Щолен


Stollen или Christollen е традиционен немски коледен обреден сладък хляб....последният да затвори вратата.
Преди години, когато се появи и на нашия пазар от интерес и най-вече от непоправим чревоугоднически дух си купих. Не ми хареса! 
Реших, че не съм попаднала на хубав и дадох шанс на друг производител. Пак не ми хареса. 
Мина време. Покрай мен все се говореше каква вкусотия е щолена. Особено като дойде Коледа. Е, реших да си направя. Че видиш ли от домашното по-добро няма. Не се получи. Даже не беше вкусен. 
Край! Отказах се от щолена окончателно. 
До скоро. 
Вече понасъбрала малко повече опит в готвенето,  реших да се пробвам отново.
Изчетох все що има из нета.Чужди и наши рецепти и воала. Сглобих моя ароматен, вкусен и с приличен вид щолен. Това няма как да остане в тайна и веднага споделям. Зареждам втора доза.
/Още Коледни предложения от мен тук - https://zwetllina.blogspot.com/p/blog-page_14.html/