четвъртък, 10 декември 2020 г.

Свински джолан с боб и кисело зеле в гювеч


   💖 Това е ястие, което е с отношение още от предния ден.

👆Мариноваме джоланите и накисваме боба за една нощ.




вторник, 8 декември 2020 г.

Крамбъл с райски ябълки


  Що е то крамбъл и има ли той почва у нас? 😃
  Изключително вкусен, лесен и хрупкав десерт с дълбоки английски корени. Приготвен от задушени плодове и брашнени трохи.



вторник, 1 декември 2020 г.

Хумус от нахут


    Част от грижата ни за добро здраве е храната. Домашната храна с качествени продукти.



четвъртък, 26 ноември 2020 г.

Райски ябълки с крем карамел


    Защо е райска райската ябълка?
    Наричана още от гърците "божествен огън", колкото е полезна, толкова и опасна  заради голямото количество танин, което се съдържа в ципата на плодовете й. Особено в недобре узрелите.
👆Затова се препоръчва да се хапват максимум 2-3 броя на ден и то добре узрели.
💗Ако сте на диета и ви се хапва сладичко, това е вашия плод. 
💗Ако страдате от високо кръвно налягане и имате проблем с щитовидната жлеза това е вашия помощник.
👆Но при диабет , наднормено тегло и проблеми с червата, по-добре да забравите за него.
👆Не се препоръчва за деца до 3 годишна възраст. Същото се отнася и за тези до 7-8 годинки, но това мисля, че е прекалено. 
💗Всеки плод или зеленчук, който се предлага в умерени количества е полезен. Аз давам,  но те не ми ги искат. Обаче обожават крем карамел. 
    Е, досетихте се от къде ми дойде идеята за тази вкуснотия. 😋



вторник, 24 ноември 2020 г.

Крем супа от червена леща

    След тази абсурдна ситуация, един ден /дай боже да е в близко бъдеще/ ви се отдаде възможност да посетите южната ни съседка и по специално Турция и още по специално Одрин, задължително да посетите "Синия пазар", за да си напазарувате нахут, червена леща, маслини, Одрински кори, сос от нар и разни други благинки. Не че тук си ги нямаме, но оригиналът си е оригинал. Тава джигер, червена леща.... Спирам до тук. 😋

    Днес ще готвим невероятната им супа от червена леща.




сряда, 18 ноември 2020 г.

Кренвиршки с червено вино


    Защо с червено вино, бре Цветелино?
Ами защото като майка на 3 деца /за сега само един тийнейджър/ и куче диво като за 10 има дни, в които ми иде да запЕ/Ия от сутринта.
Шега, не ми се връзвайте. Нещата все още са под контрол....до някъде. 
    Страхотно вино прави мама всяка година. Да ми е жива и здрава, безотказно си лекувам главоболието вечер с него след горещи разговори с тийнейджърката, битки за чорапа с лабрадора и хиляди молби за мааалко тишина от вечно спорещите ми за нещата от живота момчета.     
Някои пият от мъка други от ...сутринта и за да не съм от нито една от двете групи , реших да спретна една закуска и да сложа виното в тестото. Е, велико се получи! Веднага споделям.



понеделник, 16 ноември 2020 г.

Крем супа от тиква /+ безглутенов веган вариант/


  Продуктите могат да варират, както по състав така и по количество. Както ви е вкусно.

  В сезона на тиквата е редно да помисля и за веган приятелите ми. Също и за тези с непоносимост към глутен. В скоби ще записвам алтернативните продукти.




сряда, 11 ноември 2020 г.

Тирамису

 "Tira mi su" - вдигни ме горе.

 Така се превежда буквално тази италианска вкуснотия, която винаги ще свързвам с голяма моя дружка. Рецептата и направата му знам от нея. Аз само съм термообработила яйцата.



четвъртък, 5 ноември 2020 г.

Торта Маршмелоу с вафлен блат


    Чували ли сте израза "От пиле мляко"? 
Така възвишено са си кръстили руснаците тортичка, с чието име да покажат, че е нещо невиждано, рядък деликатес и така да привлекат внимание към нея. 
    Всъщност идеята идва от руска техноложка, станала герой на социалистическия труд заради разработката на прочутите бонбони "Птичье молоко".
След нея ръководителят на сладкарския цех на московски ресторант,  заедно с двама от служителите си, усъвършенства рецептата за суфлето и създават торта, чиято рецепта е първата в СССР с издаден патент. 
    Оригиналната рецепта трудно мога да ви представя, но нейна много вкусна интерпретация с удоволствие. 



петък, 30 октомври 2020 г.

Дюлеви резанки всичко по 4


 Някога нимфите приготвяли дюли с мед, за да залъгват разярения малък Зевс. 😃
Та и аз днес реших тук у дома като една нимфа да приготвя дюлеви резанки със захар та "белким" залъжа освирепелите ми към купешки шарении мамини зверчета.



четвъртък, 29 октомври 2020 г.

Крем супа с кестени


 Кестените -хлябът на гората.
Изключително полезни със съдържанието си на витамин С също толкова,  колкото и лимона. Богати и на витамини В1, В2 и А. Поради тази причина са прекрасна храна точно в сезона си - късна есен и зима,  когато имунитета ни има нужда да бъде подсилен.
 С този прекрасен плод се запознах скоро и ви уверявам,  че пуйка или телешко с кестени,  торта или крем от кестени ще бъдат мое предизвикателство. 😎
Първо да ви покажа как да извадим съкровището от твърдата черупка, пък после фантазиите.👆😀 



сряда, 28 октомври 2020 г.

Хляб с тиква за хлебопекарна или фурна


  Всички сме толкова забързани, че всеки помощник в кухнята ни е добре дошъл.
 
  Thank you ☺, но в моя случай след пералнята най-любима ми е хлебопекарната. Здравето им взимам и на двете вече повече от десетилетие. Слагам всичко в нея и проверява само дали топчицата не лепне, понеже в повечето случаи много бързам и слагам всичко на око. А и моите експерименти край нямат. Брашна все различни.
  Тук се постарах да измеря всичко с точност, но ако и на вас не ви се занимава с теглене поне задължително си проверявайте тестото дали не лепи или не е прекалено сухо. След като го одобрите, просто си пуснете избраната програма отначало и забравете. 
 
  Когато имам малко повече време, добре омесеното тесто си го изпичам във фурната. Традицията си е традиция. Някак по-вкусно е.



събота, 24 октомври 2020 г.

Пълнени чушки с кайма, ориз и сос


"-Моето момиче, пълнените чушки са най-вкусни ако са от онези червените, дебеличките, които могат поне една шепа любов да поберат. А не онези хърбавите, дългите дето баща ти не ги яде.
А ако са и от на баба ти градината, равна няма да имаш."
Към дъщеря ми. 
Малко наставление от мама никога не е излишно. 😊