петък, 12 февруари 2021 г.

Ябълков пай с бутер тесто


    Имах много ябълки. Исках лек и бърз десерт. Тестената част да е възможно най-малко и да има само поддържаща роля.



четвъртък, 4 февруари 2021 г.

Крем карамел


    На "Крем-карамел" ме научи едно момиче, което е най-добрият кулинар сред счетоводителите и най-добрият счетоводител сред кулинарите. 💖
    Най-любим сред всички любими десерти у дома.
Правих перфектния крем карамел, докато 10 години по-късно не се наложи да сменя фурната. Не се разбрах с новия вентилатора и му казах, че мога и без него. 
    Та всяко зло за добро. Благодарение на него сега разполагам със знания за два варианта на печене на тази прелест, които ще ви покажа тук.



вторник, 2 февруари 2021 г.

🌲🌟 Двойно шоколадови напукани сладки 🌟🌲


🍫Хрупкави отвън, мекички отвътре и мнооого шоколадови. 😋

🎁 Продукти:🎁
1 ч.ч. = 200 мл



четвъртък, 28 януари 2021 г.

Чийзкейк без желатин с райски ябълки /без печене/


    Много плодчета ни даде тази година мамината райска ябълка. Раздавах, майсторих с тях, но остана си количество, което започна да презрява и точно така са най-вкусни. 
А колко са полезни, 👉 ето тук разказва малко за това.
Грабнах 4 и ги жертвах за страхотен чийзкейк без желатин. Без желатин? Да. Защото може и така.



вторник, 26 януари 2021 г.

Руло "Стефи" стъпка по стъпка

   
    "- Какво ти се хапва?
     - Руло "Стефи".
     - Руло "Стефани" може би?
     - Не, руло "Стефи"! Онова, което тати прави. " 😊

     У дома това си е мъжка рецепта с фино дамско присъствие. Задължителна част от "Татко у дома" 
    А на всички като мен, които искат да знаят защо в оригинал рулото е "Стефани" или "Стефания" (Stefania szelet) ще кажа, че това е унгарско ястие кръстено на белгийската принцеса  Стефания Белгийска. Тя и съпругът й много обичали унгарската кухня. Любимите варени яйца на принцесата започнали да присъстват в прочутото руло, в кюфтетата, в гнездо от кайма, дори и в ризото.
    Лесно за приготвяне, много вкусно и познато на всички ни.



четвъртък, 21 януари 2021 г.

Крем "Брюле" в три вариации


Много лесен десерт, но за да е перфектен трябва да ви издам някои тайни.

  • Бъркаме с бъркалка.
  • Млечната смес не трябва да е много гореща, когато я наливаме към  жълтъците иначе рискуваме да се сготвят.
  • Най-вкусното брюле е с животинска сметана.
  • Водата за водната баня е гореща, но ако забележим, че завира доливаме с малко студена.
  • Признак, че брюлето е готово е когато при разклащане в средата се движи като желе
  • Извадете купичките от водата, когато са готови, защото ще продължат да се готвят. 
  • Крем Брюле се прави само от жълтъци. 
💡С останалите белтъци може да направите Френски макарони, Торта Маршмелоу, Целувки, Ореховки, Ангелски кекс, Фитнес Омлет. 😋



понеделник, 11 януари 2021 г.

Козуначени кифлички


    Зазимихме. Идеалното време за похапване. За трупане на запас. То няма да личи. Пък и няма да прекаляваме, въпреки че тези кифлички стават безумно вкусни.
 
😃




сряда, 6 януари 2021 г.

Екзотично пилешко филе с лют шоколадов сос и ориз с фиде


    А бе не е за всеки тази измишльотина. Като голям фен на лютото и  шоколада и на лютия шоколад разбира се, нямаше как да подмина това ми прозрение. За радост хората, които реших да изненадам с тази екзотика ме оцениха подобаващо и очаквано. Е, много ви обичам! Пак елате! Само ако знаете какво съм ви подготвила....дано се върнете отново след това . 😃💗




вторник, 5 януари 2021 г.

Омлет на фурна


    Чудна гозба от тип "Изчисти хладилника " с количество на продуктите "Колкото ти душа иска".
    Изключително подходящо за след работно "Няма време", "Гладен съм" и "Сега и веднага".
    И не на последно място, решаващо нелеката задача "Училищен обяд".

Все пак и горе долу ще ни трябват:




събота, 2 януари 2021 г.

Млечни хапки със сумак и ядки


    Много лесни парти хапки. Продуктите винаги са ми на око, но ще се опитам да представя горе долу някакъв грамаж за ориентир.




сряда, 30 декември 2020 г.

Питките на "Мама Цвети"

Новогодишна питка

Тестото, с което замесвам моите питки



понеделник, 28 декември 2020 г.

Мамината Капама


    С това балканско ястие посрещаме почти всяка нова година при мама. 💗
Вътре винаги се намира за всекиго по нещо. Свинско, телешко, пилешко, кюфтенце, а защо не и сушени сини сливи за екзотика и от интерес към вкуса. 
  💫  За тези, които не знаят що е туй чудо капама ще поясня,  че това е много вкусна гозбичка, която се готви в глинен съд и задължително на бавен огън! С много месо, кисело зеленце и подправки. В разложко му добавят и чекъне - туршия от цвекло. 
  💫  Капамa е турска дума и означава "затворен", а нейният произход е от югозападна България.  
Стига толкова история. Започваме да готвим.



понеделник, 14 декември 2020 г.

Питка Дядо Коледа


Тази идея-невероятно попадение я имам от едно Ани, която ми е многократен вдъхновител. Рецептата за тестото си е моя, но оформлението не и затова малко по надолу ще дам линк, за да видите как го е измислил колегата. Ще изненадате приятно всички! А децата как се радват... 😍Гарантирано и многократно изпитано.