четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Торта "Меден йогурт"


Мама е пчелар. Гледа си 3-4 кошерчета и си им говори като на дечица. И те я слушат. Направо си я обичат. Знаят, че зимата мама ще ги храни и от студ няма да умрат. Мама знае как да им е топло.
На 10.02 православната църква почита Св. Харалампий. Ден на пчеларя. 
Според древни писания Св. Харалапмиий е открил чудодейните свойства на меда, когато е лекувал болните. Светецът прилагал мед и цветен пращец. Ето защо светията е свързан с пчеларството и така той се счита за закрилник на пчелите.
На този ден пчелният мед се освещава, за да пази от шарка и други болести.
 

По този повод направих тази тортичка, за да почетем и ние празника.
🍯Основно ползвам готови блатове, които купувам от руските магазини.
🍯Ще ви покажа и два вида крем, като този с цедено кисело мляко ми е любим. Не е толкова сладък.
🍯За паниране на тортата също имам два варианта. С орехов крокан и с масло и бисквити.
🍯А за между платките, може да поставите като мен орехов крокан или любимо сладко.
 



вторник, 8 февруари 2022 г.

Усукан тутманик


Събуждал ли ви е аромата на топла закуска с масълце и сиренце?



петък, 4 февруари 2022 г.

Гюлляч/Güllaç


Ако обичате аромата на рози това е вашият десерт. В рецептата розовата вода е по желание,  но без нея не е същото. Това е съществена съставка даваща смисъл и нежно ухание.
Името на десерта произхожда от турските думи за роза (Güllü) и храна (аş).
Според някой той се казва така заради розовата вода в него,  но според други - заради специфичното накъдряне на корите, с което те напомнят розови листа.
Млечен десерт с ядки, нар и розова вода. Подобен на баклавата, но не чак толкова сладък, много сочен и не се пече.



сряда, 26 януари 2022 г.

Мантъ/Manti


Мантъ /равиоли, пелмени..както ви харесва/ се оказа една от задължителните покупки, когато сме на разходка в Одрин . Гарантирана бърза вечеря след работен ден. Продава се и насипно, но го купувам пакетирано, защото път ще пътува пък и срокът му е по-дълъг.
Последно си взех това от снимката, но не държа на марка. Каквото има в магазина. 
Приготвям го по два начина, а вие си изберете, кой ви е на сърце. Пък може и двата да ви допаднат. Все са бързи. Е, единия може да ви се стори една идея по-бърз, но пък другия е две идеи по-вкусен.



петък, 21 януари 2022 г.

Кюнефе/Künefe на фурна


След като скоро ви разказах какви вкуснотии си пазарувам от Одрин, редно е да ви покажа и какво си приготвям с тях. Примерно рецептата за така любимото кюнефе. Накупих си и замразени, но някак не е същото./За сиропа на замразените спазвайте стриктно указанието на опаковката без да импровизирате и няма да сгрешите. След края на статията ще ви покажа моите/.
 
Ако сте от Велико Търново или имате път на там задължително си вземете от кадаифа предлаган на Самоводската чаршия. Леко препечен го купувам. Божествено се получава!
/Може да ви е интересно да прочетете от секцията "На път с деца и куче" за нашето пътешествие до Велико Търново/



сряда, 19 януари 2022 г.

Лазаня с одрински кори за баница

Прочетохте ли статията Одрин-кулинарно?
А за Одрински кори за баница пак там дали прочетохте?
Ако ви се отдаде възможност да отидете, задължително си купете. И повече да си вземете няма да сгрешите. Най-хубави са. Тук в България нямат аналог.

Купувам си не много /щото ме е срам да кажа/. После си ги пакетирам на няколко места по 3 и ги замразявам.
И после я за баничка, я за гюзлеми, я за лазаня за разнообразие. Разкошотийки!
Рецептата за лазанята е абсолютно класическа и не по-малко вкусна.



сряда, 22 декември 2021 г.

Солена торта - варианти

Преди да започна да пиша бързам да ви поканя да последвате моят инстаграм акаунт https://www.instagram.com/mama_cveti/, където ще споделям повече лично съдържание като красиви места, които посещавам, стари и нови рецепти, още и още хубави неща. 💖
 

И по същество.  😊
Тези торти са специално за хора, които не са фенове на сладкото, а искате да ги зарадвате от сърце. Освен това са и чудесно предястие за празничната ни трапеза.
Повечето от вариантите са подходящи и за закуска. 😊

Правила съм с различни плънки, но в блатовете съм стигнала до 4 вида.
*След статията ще ви покажа и първата си солена торта, която е съвсем различна в направата си.



петък, 3 декември 2021 г.

Щолен


Stollen или Christollen е традиционен немски коледен обреден сладък хляб....последният да затвори вратата.
Преди години, когато се появи и на нашия пазар от интерес и най-вече от непоправим чревоугоднически дух си купих. Не ми хареса! 
Реших, че не съм попаднала на хубав и дадох шанс на друг производител. Пак не ми хареса. 
Мина време. Покрай мен все се говореше каква вкусотия е щолена. Особено като дойде Коледа. Е, реших да си направя. Че видиш ли от домашното по-добро няма. Не се получи. Даже не беше вкусен. 
Край! Отказах се от щолена окончателно. 
До скоро. 
Вече понасъбрала малко повече опит в готвенето,  реших да се пробвам отново.
Изчетох все що има из нета.Чужди и наши рецепти и воала. Сглобих моя ароматен, вкусен и с приличен вид щолен. Това няма как да остане в тайна и веднага споделям. Зареждам втора доза.
/Още Коледни предложения от мен тук - https://zwetllina.blogspot.com/p/blog-page_14.html/



сряда, 24 ноември 2021 г.

Леща чорба


Ако помните как чистехме леща и ориз на вестник, значи сте от поколенията родени преди 90-те години. Сега тази забавна част ни е спестена, но винаги трябва да се провери за камъче. 
"-Маме, всеки ще ти даде акъл как да си сготвиш леща и никой няма да те подведе. Всяка къща си има свой тертип. Но ти израсна с уют и аромат, който ти е наследство от баба ти и никой няма да може да ти го поднесе така, както ти можеш. А аз ще ти покажа как."



петък, 19 ноември 2021 г.

Постни кексчета с моркови и портокалов сок

Смесваме сухите съставки с мокрите и ползваме само лъжица. Така най-обичам. За тази рецепта миксер няма да ни трябва, но пък ще е добре да имаме ренде заради морковите, също и малки помощници, за които правенето на вкусни магии в кухнята е истинско забавление. 💓




сряда, 17 ноември 2021 г.

Салата със спанак и киноа "Хепи"


Много ми е любима тази салата. Не е тайна от къде ни е позната. Вкусна и много хранителна. Правим я у дома в голямо количество и винаги слагам всичко на око. Аз ще ви дам количествата, с които буквално си каните Happy у дома, пък вие си ги нагласете по ваш вкус.



петък, 12 ноември 2021 г.

Торта "Черноморец" /без печене/


Днес се зачудих, кое обичам повече. Морето през есента или бонбони Черноморец на прИмоция в XXL опаковка. Като човек с претенции за богата ценностна система ще кажете "Морето, разбита се!". Както съветва Камен Донев в лекцията си "За народното творчество": "Ценностна система е като застанеш пред Лувъра и до него има дюнери, първо да влезеш в Лувъра". 😃 Велик човек! 
Обаче бонбоните... ах!... в ХХL опаковка...
До тук, че ще се изложа!



сряда, 10 ноември 2021 г.

Одрин - кулинарно

 

Трудно стана, за да излезеш от родината. До кога ще е така... не гледам оптимистично. Но като те стегне шапката и си кажеш: "А, бе я м@йн@та му - един живот живея" - и потегляш.
 
Красотичка от хотелчето
Ще ви разходя кулинарно из Одрин, с някои леки отклонения за култура и ... порцелан. 💖
Отделете си поне един уикенд, за да може да се наслаждавате на вкуснотиите, които ще ви заобикалят навсякъде лежерно и с финес.