петък, 30 октомври 2020 г.

Дюлеви резанки всичко по 4


 Някога нимфите приготвяли дюли с мед, за да залъгват разярения малък Зевс. 😃
Та и аз днес реших тук у дома като една нимфа да приготвя дюлеви резанки със захар та "белким" залъжа освирепелите ми към купешки шарении мамини зверчета.
 Освен, че са много полезни за горно дихателните пътища /в този болен сезон чай от дюли е задължителен/, в дюлите се съдържа голямо количество пектин и затова притежават перфектните желиращи свойства.
 
Прекрасници от на свекървата градината 😍
 Идеята за количеството "всичко по 4" ми хрумна в процеса на приготвяне, а смисълът е да я запомня лесно. Получи се феноменално. 😋
А ароматът, който изпълни дома ни, няма как да ви го опиша. Трябва да опитате. 💖
Благодаря за идеята на Супичка 😋👌
 
Продукти:
4 средно големи дюли /около 800 гр. изчистен плод/
400 мл. вода
400 гр. захар 
1 ванилия
1 ч.л. лимонов сок

Приготвяне:
✅Измиваме, обелваме, изчистваме и нарязваме на средни кубчета дюлите. Това си е направо мъжка работа. 😏
✅Изберете по-дълбока тенджера, защото в един момент ще падне бъркаме. Така ще си осигурите поле за изява. 
✅Сложете в нея дюлите и водата. В момента,  в който заври, намалете котлона /при мен 2 от 9/. 
 
✅Оставете да къкри под капак 15 мин. или до омекване на плода. 
 
✅Отместваме от котлона. Пасираме. 
 
✅Добавяме захарта и лимоновия сок и връщаме на котлона.
✅Тук за поне 5-6 минути непрекъснато бъркаме на средна степен на котлона. Ако решим да сменим ръката дърпаме и тенджерата понеже излизат балончета, които пръскат и има опасност да ни изгорят. 
✅Бъркаме докато лъжицата започне да остава следа в сместа. Това ни осигурява по-добро изсъхване при сушенето.
 
✅Изсипваме върху хартия за печене и разстиламе равномерно.
 
✅Сушим на 80°С за 3 часа. След това обръщаме върху друга хартия и допичаме за още 1 час.
Ако го докоснете и все още ви остава по пръстите, допечете за още час, но не прекалявайте,  за да не стане прекалено жилаво.
 
✅Изчакваме да изстине напълно и нарязваме в желаните форми. Това направих на следващия ден. 
✅Можем да ги оваляме в захар. Така ще изглежда още по-добре.
 
✅Но са си супер и без захар.
 
✅Съхраняваме в хладилник, защото от досега на захарта с бонбоните започва да се образува течност, която не е лицеприятна за гостите ни.

Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
 

💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ! 😊





Няма коментари:

Публикуване на коментар