понеделник, 19 октомври 2020 г.

Зелен фасул на фурна с/без кюфтенца


  Хапвайте зелен фасул за тънка талия и здраво сърце. А знаете ли, че съдържа два пъти повече желязо, от колкото спанака? 
  Сега му е сезона и задължително си замразете от това богатство. Ще загуби само 1/3 от витамините и минералите си.
  Това ястие може да се приготви и без месце. Ако решите спокойно го пропуснете
  Необходими продукти: 
 
✅около 1 кг. зелен фасул /измит и почистен от връхчетата/
✅1 морков
✅2-3 скилидки чесън
✅1 домат или 2 с.л пюре
✅1 червена чушка
✅1/2 връзка праз 
✅1 ч.л. джоджен 
✅1 с.л. червен пипер
✅1 ч.ч. вода
✅3 с.л олио
✅сол и черен пипер на вкус
✅пресен магданоз

За кюфтенцата:
✅600 гр. кайма смес
✅1 гл. лук /на ситно/
✅няколко стръка магданоз нарязан на ситно
✅кимион и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязваме на ситно праза, моркова и чушката. 
 
Задушаваме в мазнината с малко вода за около 1-2 мин.
Добавяме чесъна нарязан на дребно. Разбъркваме.
 
Прибавяме зеления фасул, домата нарязан на ситно, подправките, солта и заливаме с гореща вода. 

Намаляваме котлона /при мен от 9 на 2/ и оставяме да къкри около 15-20 мин.

 През това време омесваме каймата с всички продукти. 
 
Оформяме кюфтенца с големина на орех и запичаме във фурна на грил функция само от едната страна. 
 
Ще ги запечем от другата, когато добавим бобчето.

Фасулът ни е почти готов, кюфтенцата също и ги събираме заедно.
 
Печем на 200 градуса за около 15-20 мин до изпичане на кюфтенцата и от другата им страна.
 
Поднасяме с нарязан пресен магданоз, чаша вино и добро настроение!


Не забравяйте да се усмихвате! 😃💖
 
Заедно с нашите гозби се готви и за шоколадовото ни зверче 💕😀

Когато си приготвите вкуснотия по моя рецепта, изпратете ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ви в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓




1 коментар: