понеделник, 28 декември 2020 г.

Мамината Капама


    С това балканско ястие посрещаме почти всяка нова година при мама. 💗
Вътре винаги се намира за всекиго по нещо. Свинско, телешко, пилешко, кюфтенце, а защо не и сушени сини сливи за екзотика и от интерес към вкуса. 
  💫  За тези, които не знаят що е туй чудо капама ще поясня,  че това е много вкусна гозбичка, която се готви в глинен съд и задължително на бавен огън! С много месо, кисело зеленце и подправки. В разложко му добавят и чекъне - туршия от цвекло. 
  💫  Капамa е турска дума и означава "затворен", а нейният произход е от югозападна България.  
Стига толкова история. Започваме да готвим.

Ще ни трябват:
/количествата според големината на гювеча ви/
 
✅1 голяма кисела зелка 
✅1 и 1/2 ч.ч. бисерен ориз, който измиваме добре 
✅~ 1 кг. телешко месо 
✅~ 1 кг. и 1/2 свинска плешка 
✅~ 5 бр. пилешки бутчета или каквото пилешко си решите
✅~ 500 гр. кървавица или сурова наденица 
✅~ 100 гр. прясна сланина 
✅2 с.л. червен пипер
✅1 ч.л. млян черен пипер
✅6 обелени скилидки чесън
✅10 бр. сушени сини сливи
✅10 бр. листа дафинов лист
✅1 ч.ч. червено вино
✅1 ч.ч. зелев сок
✅1/2 ч.ч. вода
✅2 с.л. олио

Приготвяне:

    Нарязваме зелето на ситно и го разбъркваме с червения пипер.

    Нарязваме свинското и телешкото на порции. Сланината на филийки.
 

    Намазняваме дъното на гювеча с олиото и нареждаме половината от сланина.
  

    Изсипваме 1/5 от зелето с една скилидка чесън.
    

Телешки ред:
Подреждаме телешкото. Поръсваме с малко черен пипер, поставяме 4 дафинови листа, 1 скилидка чесън и 4 сушени сливи.


    Отново идва ред на част от зелето, а върху него изсипваме 1/3 от ориза с една скилидка чесън.
 

Свински ред:
Подреждаме свинското. Поръсваме с черен пипер, поставяме 3 дафинови листа, 1 скилидка чесън и 3 сушени сливи.


Пилешки ред: Пак зеле, също и половината от останалия ориз и нареждаме пилешкото. Поръсваме с черен пипер, поставяме 3 дафинови листа, 2 скилидка чесън и 3 сушени сливи.


Редът на наденицата:
Половината от останалото зеле, останалия ориз и подреждаме наденицата. 
Заливаме със смесените предварително вино, зелева чорба и вода.
Покриваме с останалото зеле и сланина .


    Завиваме отвора на гювеча с алуминиево фолио и поставяме капака. Пробиване дупка във фолиото през отвора на капака.
Традиционно е тази процедура да се направи с тесто, с което да се облепи цялото разстояние между капака и гювеча. Така не съм опитвала, но винаги има първи път. 👆

Тъй важното печене: Поставяме гювеча в студена фурна! Печем 1 час на 220°, а след това още 4 на 150°. 

    Сервираме по парче от всичко, до колкото е възможно. 
    Люта чушка за отскок и чаша вино за наздравица, с която да си пожелаем следващата година да е по-добра от изтичащата. И силна вяра, че наистина ще бъде така. 💕
Бъдете здрави и се усмихвайте!
 
 
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
 
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊 



Няма коментари:

Публикуване на коментар