На "Крем-карамел" ме научи едно момиче, което е най-добрият кулинар сред счетоводителите и най-добрият счетоводител сред кулинарите. 💖
Най-любим сред всички любими десерти у дома.
Правих перфектния крем карамел, докато 10 години по-късно не се наложи да сменя фурната. Не се разбрах с новия вентилатора и му казах, че мога и без него.
Та всяко зло за добро. Благодарение на него сега разполагам със знания за два варианта на печене на тази прелест, които ще ви покажа тук.
✅ 8 яйца
✅ 1 литър прясно мляко
✅ 1 ч.ч. захар + 5-6 с.л. за карамел
✅ 1 п. ванилова захар
✅ 20 гр. масло за измазване на чашките
За карамелена кошничка:
✅ 2-3 с.л. захар
✅ 1 ч.л. олио
Приготвяне:
Яйцата ни трябва да са на стайна температура. Изкарани поне два часа предварително от хладилника.
Затопляме си млякото до търпимост на пръста и изсипваме захарта при него. Бъркаме докато се разтопи. Добавяме си и ванилената захар.
Разбиваме яйцата с бъркалка и ги смесваме с млечната смес, която пак напомням, че трябва да е топла, а не гореща. 👆
Приготвяме си чашките.
Ако сервирате кремчето в чинийка, намажете чашките с масло от вътрешната страна, за да ви се отдели безпроблемно.
Приготвяме си карамела.
Внимавате да не потъмнява много, защото ще загорчи.
👆Внимаваме да не се изгорим. Ох, как боли изгорено от карамел...
Някои от моите деца не обичат карамел и затова на тях "Крем без карамел". 😃
След това наливаме и от млечно- яйчената смес.
Подреждаме чашките в тавата на фурната. Наливаме топла вода, която да покрие 2/3 от височината на чашките.
Печем в загрята фурна за час и половина на 150° градуса или на 130° с вентилатор. Следим водата да не завира. Ако видим, че започнат да се образуват балончета, доливаме малко студена вода в тавата. В противен случай ще се образуват шуплички в крема, а гладката текстура за добрия изглед ни е важна. 👌
Изваждаме чашките от водата, за да не продължат да се готвят.
Сервираме с топка сладолед, прясна мента и няколко ягодки или малини. 😋
Може и покрито с кошничка от карамел.
За да си я направите, ви трябват 2-3 с.л. захар, купичка малко по-голяма от чашката за крем-карамела и салфетка напоена с малко олио.
Карамелизирате си захарта и я изливате по стените на купичката.
Оформилата се кошничка отделете внимателно и покрийте с нея крем-карамела.
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар