"Банофи" е съчетание от думите "банан" и "тофи". А самия десерт е райска комбинация от двете. Много банани и тофи карамелен сос любим на малки и големи.
Хапвахме го в една пицария, която посещавахме основно заради него. Обаче я затвориха и десертчето се превърна в блян. Почти никъде не го намирахме, а където го срещахме не беше същото. Трябваше да можем да го правим у дома. То се е видяло. Бях разнищила горе долу съставките и след няколко експеримента, воала. Получи се! Само заради децата, не го покривам с плътен слой какао, а с любим техен млечен шоколад.
Тавичка с диаметър 20-22 см.
Блат:
200 г бисквити смлени
50 г какао неподсладено
50 г орехи смлени
100 г краве масло разтопено
1 белтък
С тази смес се покрива дъното на формата покрита с хартия за печене като леко се изтегля покрай сените. Някъде около 2 сантиметра, защото при печенето малко се свлича. Притиска се добре, за да стане плътен блат. Пече се в загрята до 180 градуса фурна за около 15 минути. След това се оставя да се охлади върху решетка.
1 кутийка 379 г дулче де лече /карамелизирано кондензирано мляко/
4-5 банана
200 мл. животинска сметана с масленост минимум 30%
1 ч.л. инстантно кафе
50 гр. натурален шоколад
В рецептата ползвам готово дулче де лече, но понякога си правя и сама. Това става с варене на консерви кондензирано мляко в тенджерка в продължение на 2 часа. Тогава е хубаво да имате поне 4 кутийки, че да си оправдаете търпението. 😃
За финал с помощта на белачка настъргваме най-отгоре шоколад, но може да поръсите обилно с какао. Както ви харесва. 💖
След това режем и се наслаждаваме на празните след него чинии.
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар