Stollen или Christollen е традиционен немски коледен обреден сладък хляб....
Преди години, когато се появи и на нашия пазар от интерес и най-вече от непоправим чревоугоднически дух си купих. Не ми хареса!
Реших, че не съм попаднала на хубав и дадох шанс на друг производител. Пак не ми хареса.
Мина време. Покрай мен все се говореше каква вкусотия е щолена. Особено като дойде Коледа. Е, реших да си направя. Че видиш ли от домашното по-добро няма. Не се получи. Даже не беше вкусен.
Край! Отказах се от щолена окончателно.
До скоро.
Вече понасъбрала малко повече опит в готвенето, реших да се пробвам отново.
Изчетох все що има из нета.Чужди и наши рецепти и воала. Сглобих моя ароматен, вкусен и с приличен вид щолен. Това няма как да остане в тайна и веднага споделям. Зареждам втора доза.
/Още Коледни предложения от мен тук - https://zwetllina.blogspot.com/p/blog-page_14.html/
Само да уточня, че може да добавите каквито сушени плодове са ви на сърце. Цитрусовите корички може да са захаросани, а марципана да си е готов от магазина. Може и без него, разбира се. Както ви е вкусно.
- 600 г брашно
- 7 г суха мая или 1/2 кубче прясна мая
- 100 г захар
- 200 мл топло прясно мляко
- 20 мл ром, бренди или коняк + 100 мл за накисване на плодовете
- 200 г стопено и охладено масло
- щипка сол
- 1/4 ч.л. смлян кардамон
- 1/4 ч.л. джинджифил на прах
- щипка прясно настъргано индийско орехче
- щипка смлян карамфил
- 1 п ванилова захар
- кората на един портокал и един лимон настъргана на най-ситното ренде /може да замените със захаросани/
- 200 г сушени кайсии
- 50 г сушена червена боровинка
- 100 г стафиди /сливи, малини, ягоди, череши и т.н. по избор/
- 50 г шам фъстък натрошен
- 50 г бадеми натрошени
- 50 г орехи натрошени /ядките също могат да бъдат по избор/
- 200 г марципан*/за домашен пиша най-отдолу/
За захарната коричка:
- 100 г масло
- 150 г пудра захар
Приготвяне:
Накисваме сушените плодове в ром смесен с топла вода, колкото да ги облее за една нощ или поне за 2 часа.
След това ги оцеждаме през цедка без да ги изстискваме.
Смесваме маята с топлото мляко, 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме и я оставяме да се активира за около 10 мин.
Отново замесваме, колкото да влязат равномерно в тестото.
Спираме миксера.
Оформяме тестото на топка. Покриваме купата с кърпа и оставяме на топло да втаса за 2 часа или повече. Тестото трябва да удвои обема си.
По средата поставяме марципана оформен на фитил. Може и да го натрошите. Прихлупваме едната страна на тестото върху другата като пица. Така оформяме и останалите.
Слепваме добре и подреждаме в тава застлана с хартия за печене. Оставяме да втасат за още час.
Печем в загрята до 180° фурна за около час. Ако започне да прегаря покриваме с фолио. Обикновено това се случва след 30-тата минута от печенето.
Отново намазваме с масло и след това поръсваме с пудра захар. И така докато свършат маслото и захарта.
Оставяме да изстинат много добре и завиваме във фолио за свежо съхранение. Прибираме на хладно и сухо място. Много тайно!
Така го съхраняваме до 3 месеца. Ако успеем!
Може да се хапва веднага, но докато престоява се разгръщат по-добре ароматите му. Ред за стимул. 😃
Преди сервиране се поръсва отново с пудра захар за по-добър вид иначе може да пропуснете.
Весели и светли празници! Нека сме здрави! 💕
И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Вeче може да ме последваш и в Instagram.
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊
- 200 г смлени бланширани бадеми
- 100 г пудра захар
- няколко капки бадемова есенция
- 30 мл розова вода /може и обикновена/
Смесвам всички продукти. Образува се тесто, което увивам във фолио и го оставям да почива една нощ. На другия ден го премества с още малко пудра захар и е готово за работа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар