Дойде септември и заподготвяхме учениците за училище. Ставане рано, това няма да го ям, подготвяне на уроци, какво ще ядем, план-график...има ли нещо за ядене...лудница.
Една от хитринките, с които си помагам е тези питки.
Правя двойна доза.
Понеже са с квас не изсъхват бързо и остават мекички за около 5 дни.
Могат и да се замразяват вече изпечене и напълно изстинали, но за не повече от 30 дни.
Изваждам нужния ми брой вечерта. Сутринта запичам за 10 мин на 150° и действам.
За да си ги приготвим
ще ни трябват:
/за 8 големи питки/
За пре-фермент
се смесват:
🔸️20 г активен квас
🔸️100 г брашно
🔸️100 г вода
Оставя се да се активира за около 6-8 часа
За тестото:
В купата на миксера смесваме:
🔸️2 яйца /около 100 г: единия жълтък се заделя за намазване на питките/
🔸️60 г топло прясно мляко
🔸️20 г захар
Разбива се леко с бъркалка
Добавя се
🔸️Целия пре-фермент
И отново се разбива до хомогенност
🔸️300 г бяло пшенично брашно.
Миксерът се пуска на ниска скорост, колкото да се смесят продуктите.
Почива 30 мин.
Прибавя се
🔸️6 г сол + 20 г вода, за да се разтвори солта
Меси се около 20 мин. /степен 2 от 9 на миксера/
След това
🔸️50 г меко масло
Добавя се на части до пълното му усвояване.
Почива 30 мин и се правят две сгъвания на тестото през 30 мин.
Прибира се в хладилник за една нощ, но ако имате време оставете го да удвои обема си и продължете нататък.
Оформят се 8 топчета тежащи около 110 г. всяко.
Леко се притискат отгоре.
/виж видеото тук/ Редят се върху хартия за печене и се намазват с мазнина и *сусам/семена по желание.
*Ако поръсите сусама в този момент, преди да е приключило финалното втасване, шансът той да се задържи върху питките е голям.
Оставят се за повторно втасване, докато почти удвоят обема си.
Намазваме със смес от заделения жълтък, малко олио и капка прясно мляко.
Печем в загрята до 200° фурна без вентилатор или до 170° с вентилатор.
Изваждаме и редим върху решетка. Леко напръскваме с вода и покриваме с кърпа.
Успешна да е учебната година за всички ни и незабравяйте да се усмихвате! 😃❤️
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Вeче може да ме последвате и в Instagram.
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊
Няма коментари:
Публикуване на коментар