Вярно е, че вече се подготвя да ни напусне за известно време, но ние няма да го оставим да си тръгне така лесно и ще си спретнем един чийзкейк с праскови.
Суровите блатове от ядки и сушени плодове са ни любими. Съветът тук ми е ако са много сухи плодовете ги накиснете заедно с ядките за една нощ.
За направата на крема изборът е голям. Малка доза фантазия и резултатът винаги ще е перфектен. Но основната съставка е сиренето. Все пак е чийз. 😀
Маскарпоне, крема сирене, рикота, извара, кокосово мляко и прочие. Всякакви комбинации. Аз ползвам много често киселото мляко, защото винаги имам домашно, но вие може да го замените със заквасена сметана.
Ако имате непоносимост към лактоза, алергия към млечни и изобщо животински продукти: Заменете млечната част с растително мляко, а желатина с агар агар. Чиата също е силно желиращ агент.
Начин на приготвяне:
Подготвяме формата. На дъното поставяме фолио, а по стените ацетатна лента . Блендираме ядките, сушените плодовете, кокосовото масло и бисквитките заедно. Нека не е много ситно. Хубаво е да се усещат съставките. Изсипваме на дъното на формата, притискаме добре и оставяме в хладилника да стегне за около половин час.Разтваряме двата желатина в 50 мл. студена вода и го оставяме да набъбне за около 2-3 мин. Разтопяваме го на водна баня. Смесваме киселото мляко, кремата сирене, захарта и ванилията до еднородност. Ползвайте бъркалка.
С миксерът не се разбрахме и доста се наложи да чистя след него. 😬Добавяме на тънка струйка вече охладилия се желатина като едновременно с това разбъркваме.
Прибавяме нарязаните на кубчета праскови и разбъркваме внимателно, за да не смачкаме плодовете.Изсипваме върху вече охладения блат, заглаждане и прибираме отново в хладилника. Оставете го там за поне една нощ.
На другия ден предстои най-хубаво. Украса и хапване. ☺
Обелваме и нарязваме прасковата на кубчета в удобен метален съд. Посипваме я със захарта и варим за около 2-3 минути.
Отделя се сос, от който си взимаме 4-5 лъжички и ги добавяме в чашката при нишестето. Разтваряме и връщаме обратно. Бъркаме живичко, понеже бързо сгъстява. Може и да ги пасирате, но някак по-вкусно ми е да се вижда и плодчето. Оставяме на страни да изстине.За борда може да ползвате и само сладкарска сметана за разбиване, но украса от ганаш или маслен крем ми е любима. Ето как се прави. На средна температура на котлона стопяваме шоколада заедно със сметаната. Не трябва да завира. Охлаждаме добре. Разбиваме с миксер и пълним пош с желания накрайник.
Освобождаваме чийзкейка от формата и оформяме борда. Той ни е необходим, за да не ни избяга прасковената смес. Изсипваме и нея и хайде отново в хладилника за около час.
Свежина!💓
Поднасяме с пенливо вино за разкош.😋
Обемен влудяващ десерт.
ОтговорИзтриванеПриятно хамкане!
Свеж и много вкусен! :)
Изтриване