Зазимихме. Идеалното време за похапване. За трупане на запас. То няма да личи. Пък и няма да прекаляваме, въпреки че тези кифлички стават безумно вкусни.
😃 |
🌸 300 мл. топло прясно мляко
🌸 1/2 кубче прясна мая/20 гр./
🌸 2 яйца/отделете един белтък за намазване на кифличките +1 с.л.
олио и 1 ч.л. прясно мляко/
🌸 120 гр. захар
🌸 70 гр. масло
🌸 530-550 гр. бяло брашно
🌸 кората на един лимон /настъргана на ситно само жълтата част/
🌸 1 ванилия
🌸 щипка сол
За захарния сироп:
🌸 5 с.л. захар
🌸 10 с.л. вода
Плънка по избор:
🍯Сладка: Шоколад, локум, сладко и т.н.
🍕Солена: Кашкавал, сирене, колбас и др. /в този случай може да намалите захарта в тестото и да не намазвате със захарен сироп. Всъщност е въпрос на вкус.😊 /
Приготвяне:
✅ Разтваряме си маята в топлото мляко заедно с 2 с.л. от брашното и 1 с.л. от захарта. Покриваме с кърпа и изчакваме около 10 мин. да шупне.
✅ Омесваме си меко нелепнещо тесто, което поставяме в намазнен плик и оставяме да си почине докато удвои обема си. Сега в студеното време отнема около час.
👆 Не забързвайте процеса във фурната. На глутена му трябва време, за да се развие.
✅ Всяка една от тях разточваме на кръг и разделяме на 8 триъгълничета. Поставяме плънката и навиваме.
✅ Намазваме със смес от 1 белтък разбит с олио и прясно мляко и печем на 170°.
✅ През това време си приготвяме захарния сироп. Смесваме водата със захарта и оставяме да ври около 2 мин. Намазваме с него нашите кифлички още докато са горещи.
Желаещи за чай към кифличките? 😃 |
Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Няма коментари:
Публикуване на коментар