четвъртък, 11 март 2021 г.

Торта "Наполеон" с ягоди и филиран бадем


Супер лесна торта с мнооого крем, но от къде идва името й?
Едва ли ще ви изненадам, но не е кръстена на прочутия Бонапарт. Нищо че човекът, който я е популяризирал е бил негов съвременник. 
Този десерт е станал популярен във Франция през 19 век под името "a la Napolitain", т. е. "по неаполитански".
Постепенно французите променят изговарянето му и то се превръща в "Наполеон". Сладкишът всъщност идва от Неапол, където приготвянето на десерти от няколко пласта тънки кори било много популярно.

Ето и самата рецепта.

Ще ни трябват:
275 гр. бутер тесто /такъв е грамажа изписан на опаковката/
500 мл. прясно мляко
2 яйца 
100 гр. захар /1/2 ч.ч./
70 гр. краве масло /1/2 пакетче от 125 гр./
4 с.л. брашно 
1 ванилия

Приготвяне :
Тестото трябва да е студено!

Разточваме в едната посока, колкото да го поизтъним. Аз направих това върху хартия  за печене. 
Измерих тестото по дължина и разрязах с остър нож на 3 равни парчета и половина. Половинката ще ни трябва за украса. Ако при разточването са се получили неравности по крайчетата изрежете и тях. Хубаво е платките ни да са равномерни. За да ни е красиво. 
Надупчваме с вилица, за да не се издува нежелано.
Печем в загрята на 200° за около 15 мин., колкото да се позачерви или според указанията на опаковката ако има такива.

След като се изпече, редим върху решетка и оставяме така до пълното им изстиване.
 
През това време приготвяме кремчето.

Слагаме заедно в тенджерка 400 мл. от млякото,  захарта и маслото. Докато загрява, в отделен съд си разбъркваме с вилица яйцата заедно с останалото мляко и ванилията. Прибавяме и брашното.  

След като видим, че маслото се е стопило, прибавяме на тънка струйка яйчената смес. Бъркаме енергично, за да не се образуват бучки докато усетим, че започне да се сгъстява.
Готовият крем оставяме да се охлади като бъркаме от време на време,  за да не се образува коричка или си сложете едно стреч фолио отгоре като го прилепите плътно към кремчето.

Раздробяваме с вилица предвидената за украса половинка блат и изрязани крайчета.

Запичаме за кратко на тиган филирания бадем и го смесваме с натрошеното бутер тесто.

Измиваме и нарязваме на филийки ягодите.
Започваме подреждането на тортата.

Блат,  обилно крем, ягоди. Като завършваме с крем отгоре и от всички страни. 

Облепваме цялата тортичка със сместа от филиран бадем и бутер тесто.
Оставяме в хладилник за една нощ.
Не го отваряйте често. Ароматът,  който ще се понесе от него е неустоим. 
Сервираме на следващия ден и се наслаждаваме на всяка хапка. 😋
 

Не забравяй да се усмихваш! 😃💖
 
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ! 😊




Няма коментари:

Публикуване на коментар