четвъртък, 14 ноември 2024 г.

Dutch baby/голяма палачинка


В солен или сладък вариант.
С безглутеново, пълнозърнесто или бяло брашно.
Вариантите са много, все сполучливи и много вкусни. 

Тавичка с диаметър около 24 см
/двойна доза за 5 човека 30 см/
или
малка правоъгълна 20/25 см

Ще ни трябват:
/1 чаша = 250 мл/

🔸️2 яйца /L размер/= 3 М размер
🔸️1/2 чаша пр. мляко /130 г/
🔸️1/2 чаша брашно /70 г/
🔸️щипка сол
🔸️20 г масло

🔸️По желание моцерала, шунка, кашкавал, пресен лук и т.н. 

🔸️За сладък вариант може да добавим в сместа 1 с.л. захар или еритритол.

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 200°. Поставяме в нея тавата заедно с маслото,  за да се разтопи и загрее.
Всички останали продукти за сместа смесваме в блендер или с помощта на пасатор. Но може с вилица или бъркалка, като разбъркаме първо яйцата и брашното, след това да добавим захарта, солта и млякото, за да не се образуват бучки. 
Препоръка е да оставим сместа да почине за около 10-15 мин, но аз не го правя.
Изсипваме в загрялата тавичка.

Тук е моментът да добавим шунката и моцарелата ако желаем солен вариант на палачинката.
Разпределяме ги върху сместа в тавата. 
Прибираме в загрялата фурна и печем за 15 мин. След това намаляме на 180° за още 15 мин или докато ни хареса цвета.
Изключваме фурната, открехваме вратата й и оставяме така за около 10 мин, за да не ни спадне палачинката. Слад това я изваждаме.
Хапваме топла.

За сладък вариант поръсваме с пудра захар или с плодове. Може и с шоколад и банан. 
На кой както му е вкусно.

И не забравяй да се усмихваш! 
😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
Вeче може да ме последваш и в Instagram.
 
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊 



Няма коментари:

Публикуване на коментар