Мама е пчелар. Гледа си 3-4 кошерчета и си им говори като на дечица. И те я слушат. Направо си я обичат. Знаят, че зимата мама ще ги храни и от студ няма да умрат. Мама знае как да им е топло.
На 10.02 православната църква почита Св. Харалампий. Ден на пчеларя.
Според древни писания Св. Харалапмиий е открил чудодейните свойства на меда, когато е лекувал болните. Светецът прилагал мед и цветен пращец. Ето защо светията е свързан с пчеларството и така той се счита за закрилник на пчелите.
На този ден пчелният мед се освещава, за да пази от шарка и други болести.
🍯Основно ползвам готови блатове, които купувам от руските магазини.
🍯Ще ви покажа и два вида крем, като този с цедено кисело мляко ми е любим. Не е толкова сладък.
🍯За паниране на тортата също имам два варианта. С орехов крокан и с масло и бисквити.
🍯А за между платките, може да поставите като мен орехов крокан или любимо сладко.
Ще ни трябват:
/форма с диаметър 26 см/
🐝500 г медени блатове /купувам от магазин Берьозка/
🐝500 г цедено кисело мляко
🐝800 г заквасена сметана
🐝200 г кисело мляко
🐝5-6 с.л. пудра захар
Втори вариант за крем:
🐝200 г животинска сметана
🐝500 г заквасена сметана
🐝1 кутийка кондензирано мляко /397 г - стандартна опаковка/ Разбиваме всичко в голяма купа и си заделяме 1/5 от образувалия се крем.Той ще ни трябва за горната красива част на тортата.
Между платките:
Орехов крокан от 50 г орехи и 3 с.л. захар /за него съм ви разказвала тук/
или
Сладко от боровинки или друго любимо ако не ви допада с карамелизирани орехи.
Сглобяване на тортата:
Върху подложка за торта или подходяща чиния поставяме лъжица от крема и върху него първия блат. Стягаме с ринг за торта.
Поставяме крем, крокан или сладко в зависимост от избора ви и следва блат. Отново крем отново крокан или сладко и завършваме с блат. Отгоре изливаме отделения крем смесен с разтворен на водна баня желатин.
Преди да приберем в хладилника покриваме с аеро фолио ако желаем да образуваме типичните пчелни килийки. Прочетете следващия текст за подробности.
Декорация:
1/5 част от крема
1 п. желатин /разтворен според инструкциите на пакета/
Смесваме стопения желатин с отделената част крем и изливаме върху тортата. Отгоре поставяме аеро фолио /найлон с балончета/ , което притискаме леко към тортата.
Прибираме за една нощ в хладилник.
Освобождаваме внимателно тортата от ринга и фолиото. Следва паниране и пожелание запълваме образувалите се дупчици с капчици мед.
Паниране ПЪРВИ вариант:
орехов крокан и пакет натрошени бисквити
Паниране ВТОРИ вариант:
1 п маслени бисквити /натрошени/
125 г меко краве масло
100 г орехи /нарязани на дребно/
Размесваме всички съставки с вилица и поръсваме от всички страни нашата торта.И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Вeче може да ме последвате и в Instagram.
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊
Няма коментари:
Публикуване на коментар