Харесва се много. Понеже е желана основно заради децата се старая поне някои от хранителните оцветители в блатовете да заменям с натурални.
За жълто ползвам куркума.
За зелено - зелен чай от матча или няколко листа спанак, които пасирам с олиото.
За синьо - синя спирулина.
За лилаво- пасирани боровинки, но не е така наситен цвета след изпичане.
За червено - прах от цвекло, също не си личи че е червено.
Спанакът и куркумата са ми основни помощници в оцветяването на детските торти.
Блатовете са най-трудоемки, понеже за да се запази пухкавостта им на всеки трябва да се обърне специално внимание. Т.е. всеки се забърква непосредствено преди печене.
Пекох всеки на 200° за около 15 мин. Забележите ли, че крайчетата се запичат. Готов е.
Продуктите, който посочвам са за торта с d=20 см.
Увеличете ги двойно ако желаете по-голяма торта с d=25 см,
Получава се височина 10 см преди зафилване и декорация.За пълнеж може да импровизирате. Любим бял крем, плодове....всичко.
Тук ще използвам готов пудинг на прах, което е противно на стила ми, но нека има и вариант за забързани домакини.
Ще ни трябват:
Ринг за торта d=20 см
За всеки блат:
- 1 яйце /размер М/
- 50 г захар
- ванилия
- 50 г олио
- 50 г кисело мляко + хранителна боя
- 1 к. л. бакпулвер
- щипка сол
- 70 г брашно
Разбиваме яйцето със захарта до пухкав крем. Добавяме на тънка струйка олиото следвано от смесеното с боичката и ванилията кисело мляко.
Разтварям оцветителя в киселото мляко |
Печем в намаслена и набрашнена тавичка в загрята до 200° фурна за около 15 мин или до запичане на крайчетата.
Получава се мек и сочен блат.
Оставяме блатовете да се охладят на пълно преди сглобяване.
За крема:
- 1 пакет ванилов пудинг
- 500 г прясно мляко
- 50 г захар
- 250 г меко масло
Разтваряме готовия пудинг с 100 г от млякото.
Останалото загряваме заедно със захарта до завиране. Прибавяме на тънка струйка разтворения пудинг като бъркаме енергично, за да не се образуват бучки.
Оставяме да се охлади напълно и разбиваме.
Сиропираме всеки блат с 2 с.л. сок от компот. Блатовете са сочни и не изискват много сиропиране.
Ако тортата не е за деца, сиропираме с 2 с.л. безцветен алкохол по избор.
Добавила съм малини понеже им е сезона само на една част от блатовете.
Някои от гостите не обичат този плот и така по-лесно мога да им отрежа парче.
Сглобяваме като редуване блат, сиропиране, крем, плод и така докато завършим с блат, който само сиропираме.
Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за 12 часа или поне за една нощ.
Зафилването е с швейцарски маслен крем като при тази шоколадова торта.
Да ви е цветно!
Да ви е весело!
И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Вeче може да ме последвате и в Instagram.
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊
Няма коментари:
Публикуване на коментар