вторник, 21 юли 2020 г.

Торта с чиа, касис и зелен чай матча

   Защо с матча? Защо не със спанак примерно? Ами защото вече имам две торти със спанак и реших да разнообразя. Пък и е модерно. 😀

   Японският зелен чай матча е силен антиоксидант. С леко сладък вкус и без натрапчива миризма е идеален за естествен оцветител. Също като синята спирулина. 😁 Някой ден ще направя десерт и с нея и тогава вече ще ме изгонят от вкъщи поради ощетяване на семейния бюджет. 😉


   Хайде по същество!

   Тортичката ми дойде като идея от Чиа пудинг, който много се хареса у дома, а и изобилието на касис в градината ме принуди да си развихря въображението. Може да си я направите  в много варианти. За основа блат от фурми и накиснати предварително ядки или бисквити с масло и с/без ядки. Ако ви затруднява работата с желатин може да замените киселото мляко с комбинация от заквасена сметана и цедено кисело мляко.  Във всички случай не превишавайте дозата от 2 с.л. на матчата. 

Необходими продукти:
Форма 25 см.
  • 700 гр.  кисело мляко 3,6 % масленост
  •  50 гр. захар или 10 мл. кленов сироп
  • 1/2 ч.ч. семена от чиа
  • 2 с.л. матча 
  • 1 п. ванилова захар
  • 1 п. желатин 
  • 200 гр. касис или малини
Основа на тортата:
  • 200 гр. бисквити
  • 100 гр. краве масло
Желе глазура:
  • 200 гр. замразени ягоди
  • 50 гр. захар
  • 1 п. желатин 
    
Начин на приготвяне:
  • Подготвяме си формата. Покрийте ринга от вътрешната страна с ацетатна лента, за да може след това лесно да го отстраните без да се нарани външния вид на тортата. Ако не разполагате с ацетатно фолио може да си купите по-еластични полиетиленови папки - джоб от книжарницата  и да направите лента от тях.
  • Натрошаваме на ситно бисквитите и ги разбъркваме с омекналото на стайна температура масло.
  • Притиснете добре и оставете в хладилник да стегне докато приготвяте течната част.
  • Разтваряме желатина в 10 мл. студена вода. Изчакваме го да набъбне. Стопяваме го на водна баня
  • След като се охлади до телесна температура го смесваме в купа със захарта, млякото, чиата, ваниловата захар и матчата. 
  • Разбъркваме с шпатула до хомогенна смес. 
  • Добавяме плодовете. Разбъркваме внимателно. 
  • Изваждаме формата от хладилника.
  • Изсипваме сместа и оставяме за 2 часа в хладилника да стегне.
  • През това време или на следващия ден приготвяме желето, с което ще покрием тортата. В касерола смесваме захарта и ягодите.
  • В момента, в който заври намаляваме котлона и оставяме да къкри за около 3-4 минути при непрекъснато бъркане.
  • Отместваме от котлона леко да се охлади преди пасиране.
  • Разтваряме желатина в 10 мл. студена вода и го оставяме да набъбне за около 5 мин. 
  • Прецеждаме през цетка пасирания ягодов сос, за да се отървем от балончета и семчици. 
  • Добавяме набъбналия желатин към още топлата смес. Бъркаме докато се разтвори и оставяме да се охлади до стайна температура.
  • Тортата е стегнала и изсипваме желето отгоре й, но си оставяме малко от него в пош за доукрасяване след като махнем ринга.
  • Украсяваме с листенца свежа мента и плод.

   Отваряш хладилника и от там се носи аромат на свежест, която можеш да вкусиш на една вилица разстояние. Дерзайте! 💝







Няма коментари:

Публикуване на коментар