След като скоро ви разказах какви вкуснотии си пазарувам от Одрин, редно е да ви покажа и какво си приготвям с тях. Примерно рецептата за така любимото кюнефе. Накупих си и замразени, но някак не е същото./За сиропа на замразените спазвайте стриктно указанието на опаковката без да импровизирате и няма да сгрешите. След края на статията ще ви покажа моите/.
Ще ни трябват /за 5 порции/
- 250 г пресен кадаиф (Taze Kadayif)
- 100 г масло
- 1 с.л. меласа или гроздов сироп (Üzüm pekmezi)
- 250 г сирене за кюнефе (Künefe Peyniri, Kaya Çiftliği Kunefe) или моцарела
Аз използвах подобно безсолно сирене, но на конци (çeçil peyniri)
- масло за намазване на тавичката
- нарязан шам фъстък за украса
За захарния сироп:
1. Първо си сваряваме сиропа, за да има време да се охлади.
Смесваме водата, захарта и лимоновата кора.
Когато започне да кипи, намаляме котлона и оставяме да къкри 8-10 мин.
Добавяме лимоновия сок и сваляме от огъня. Оставяме на страни, за да се охлади и добавяме ваниловата захар.
2. Разтопяваме маслото и го смесваме с гроздовата меласа.
Изсипваме го върху кадаифа и го размесваме. Поставяме половината кадаиф върху намазнената тава и го притискаме здраво с ръка.
Върху него подреждаме сиренето.
Разстиламе отгоре останалия кадаиф и го притискаме с ръка.
3. Печем на 200° за около 20 мин. или докато придобие златиста коричка.
Заливаме горещия десерт със студен сироп. Оставяме за 5 мин да попие и разрязваме. Украсяваме с едро нарязан шам фъстък и поднасяме с каймак или топка ванилов сладолед.
Хапваме докато е още топло!
📽Водила съм се по това клипче.
https://www.youtube.com/watch?v=_LKtZsmXe1Q
👌П.п За по-голяма доза
350 г пресен кадаиф
200 г краве масло
1 с. л. гроздова меласа
300 г. сирене за кюнефе
За сиропа
2 чаши гранулирана захар
2 чаши вода
1 1/2 с.л. лимонов сок
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊
За замразените кюнефета стриктно спазвайте упътването на опаковката. Имахме спор в една кулинарна група и там се оказа, че всеки си има своя рецепта. Но най-важната е тази, която посочва производителя. Той си знае какво е слагал вътре, нали... 😉
Пак казвам, че замразеното, не е като домашно приготвеното, но си е бърз десет за дошли изненадващи гости за кафенце.
Това, което ви показвам си купувам от BIM - супермаркет в Одрин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар