сряда, 19 януари 2022 г.

Лазаня с одрински кори за баница

Прочетохте ли статията Одрин-кулинарно?
А за Одрински кори за баница пак там дали прочетохте?
Ако ви се отдаде възможност да отидете, задължително си купете. И повече да си вземете няма да сгрешите. Най-хубави са. Тук в България нямат аналог.

Купувам си не много /щото ме е срам да кажа/. После си ги пакетирам на няколко места по 3 и ги замразявам.
И после я за баничка, я за гюзлеми, я за лазаня за разнообразие. Разкошотийки!
Рецептата за лазанята е абсолютно класическа и не по-малко вкусна.
 
Ще ни трябват:
3 бр. Одрински кръгли кори за баница
200 г кашкавал /настърган/

За бешамеловия сос:
500 мл прясно мляко
50 г масло
2 с.л. олио
2 с.л. брашно
щипка индийско орехче 
сол и черен пипер на вкус 

За плънката:
500 г кайма /смес 40:60/
1 средна глава лук /нарязана на ситно/
1 среден морков /настърган/
2 скилидки чесън /нарязани на ситно/
2 с.л. олио
150 мл бяло вино
400 гр консервирани домати 
1 с.л. захар 
1 ч.л. босилек 
1 ч.л. риган
сол малко  

Започваме с плънката.
 
Задушаваме лука и моркова, колкото да омекнат и добавяме каймата. Раздробяваме я. Добавяме чесъна. В момента, в който усетим аромата му добавяме виното. Изчакваме да се изпари до половина и добавяме доматите. 
Следват захарта, солта,  ригана и босилека.
Така оставяме да къкри за не повече от 10 мин. Нека е по-течно, за да могат добре да ни се напоят корите.

През това време приготвяме бешамела.
Стопяваме маслото в компанията на олиото. Работим на средна сила на котлона. 
Добавяме брашното и бъркаме енергично.
  Това упражнение го правя като отместя съда от котлона, за да ми е спокойно, че историята  доста загорели случки помни... Връщам на котлона и бъркам, докато започне да си сменя цвета. Пак отмествам от котлона и изсипвам млякото. Бъркам до еднородна смес и отново връщам на котлона като не спирам с бъркането. Изобщо здрави ръце си иска тук. Започне ли да се сгъстява изключете котлона. 
Не трябва да е много гъст соса. Овкусяваме със сол, черен пипер и индийско орехче.

Започваме да редим. 
Покриваме дъното на тавичката с тънък слой бешамелов сос. Поставяме едната кора сгъната горе долу на правилен правоъгълник. 
Изсипваме половината плънка. 
Поръсваме с  няколко лъжички бешамел и кашкавал. 
Следва втора кора. Изсипваме останалата плънка и поръсваме отново с бешамел и кашкавал.
Покриваме с третата кора и изливаме цялото количество бешамелов сос. 
Поръсваме с останалия ни кашкавал. 
Печем в предварително загрята до 200° фурна, колкото нашата вкуснотия да придобие златиста коричка.
И хапваме! И да ви е сладко!

И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
  
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка. 
💕Това ме радва много. 💕 
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
 
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели. 
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
 
Вeче може да ме последвате и в Instagram.

💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊




Няма коментари:

Публикуване на коментар