Прочетохте ли статията Одрин-кулинарно?
А за Одрински кори за баница пак там дали прочетохте?
Ако ви се отдаде възможност да отидете, задължително си купете. И повече да си вземете няма да сгрешите. Най-хубави са. Тук в България нямат аналог.
Купувам си не много /щото ме е срам да кажа/. После си ги пакетирам на няколко места по 3 и ги замразявам.
И после я за баничка, я за гюзлеми, я за лазаня за разнообразие. Разкошотийки!
Рецептата за лазанята е абсолютно класическа и не по-малко вкусна.
Ще ни трябват:
3 бр. Одрински кръгли кори за баница
200 г кашкавал /настърган/
За бешамеловия сос:
500 мл прясно мляко
50 г масло
2 с.л. олио
2 с.л. брашно
щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
За плънката:
500 г кайма /смес 40:60/
1 средна глава лук /нарязана на ситно/
1 среден морков /настърган/
2 скилидки чесън /нарязани на ситно/
2 с.л. олио
150 мл бяло вино
400 гр консервирани домати
1 с.л. захар
1 ч.л. босилек
1 ч.л. риган
сол малко
Задушаваме лука и моркова, колкото да омекнат и добавяме каймата. Раздробяваме я. Добавяме чесъна. В момента, в който усетим аромата му добавяме виното. Изчакваме да се изпари до половина и добавяме доматите.
Така оставяме да къкри за не повече от 10 мин. Нека е по-течно, за да могат добре да ни се напоят корите.
През това време приготвяме бешамела.
Стопяваме маслото в компанията на олиото. Работим на средна сила на котлона.
Добавяме брашното и бъркаме енергично. Това упражнение го правя като отместя съда от котлона, за да ми е спокойно, че историята доста загорели случки помни... Връщам на котлона и бъркам, докато започне да си сменя цвета. Пак отмествам от котлона и изсипвам млякото. Бъркам до еднородна смес и отново връщам на котлона като не спирам с бъркането. Изобщо здрави ръце си иска тук. Започне ли да се сгъстява изключете котлона.
Започваме да редим.
Покриваме дъното на тавичката с тънък слой бешамелов сос. Поставяме едната кора сгъната горе долу на правилен правоъгълник.
Следва втора кора. Изсипваме останалата плънка и поръсваме отново с бешамел и кашкавал.
Печем в предварително загрята до 200° фурна, колкото нашата вкуснотия да придобие златиста коричка.
И хапваме! И да ви е сладко!
И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Вeче може да ме последвате и в Instagram.
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊
Няма коментари:
Публикуване на коментар