Квасът е едно от най-хубавите неща, с което може да допринесете за доброто си здраве. Наред с домашното кисело мляко това си е една вкусна грижа са вас и вашите близки.
Сега ще ви покажа как да си направите сами жива закваска, а след това малко интересни факти.
Хубаво бяло брашно с висок процент протеин. Също и хубаво ръжено брашно на спечелила доверието ви марка.
1 ден: 30 г ръжено брашно + 30 г вода + няколко кристалчета захар или сок от гроздово зърно
Разбъркваме. Поставяме капака на буркана леко открехнат и оставяме на топло за 48 часа.
3 ден до 6 ден: 30 г бяло брашно + 30 г вода
Разбъркваме и си го оставяме на топло.
7 ден: 50 г бяло брашно
Разбъркваме и оставяме на топло.
8 ден: Изхвърляме около 2 мм от повърхността на кваса. Добавяме 100 г бяло брашно + 100 г вода
Разбъркваме и оставяме на топло.
След около час ще усетите признак на живот. Ще започнат да се образуват балончета. Квасът е готов за работа. Това може да се провери и като изсипете лъжица от него във вода. Ако той изплува, значи е готов.
Ако до 3 часа не усещате, че се е активирал, продължавате да храните с 10 г брашно+ 10 г вода на всеки 3 часа.
Съхраняваме добре затворен в хладилник. Така той заспива. На всеки 4 дни дни трябва да се храни с 10 г брашно +10 г вода.
Ако нямате възможност да го храните и няма да се наложи да го ползвате скоро: Може да се разстеле на много тънко върху хартия и да се изсуши. Добре изсъхнал се натрошава и прибира в затворен буркан или торбичка на проветриво и сухо място. Така няма нужда да се подхранва. Може да се съхранява с години. Когато ви потрябва, взимате лъжица от него и я разтварят в 30 г вода+няколко кристалчета захар за добре дошли. След това добавяме 30 г ръжено брашно.
Как да го събудим , когато ни трябва за работа.
Изхвърляме около 2 мм от повърхността му. Това се прави тъй като там са се събрали вредни вещества от ферментацията. Ако ги оставите, хлябът ви ще е неприятно кисел.
Добавяме 10 г ръжено брашно + 10 г вода + няколко кристалчета захар или сок от зърно грозде. Казваме им да ви е сладко и хайде на работа.
Като видим, че се надига добавяме 10 г бяло брашно + 10 г вода. Така 3 пъти. Видим ли, че се надига, храним. Така кваса ни става по-силен.
Готов за работа!
/Време за козунак с квас в тази статия./
Защо е така полезна живата закваска
При дългата ферментация бактериите на кваса разкъсват дългите вериги на глутена и ги скъсяват. По този начин той не изчезва, а става лесно смилаем и не създава проблеми на хората, които страдат от алергия или непоносимост. Все пак хората с цьолиакия трябва да бъдат много внимателни, тъй като цьолиакията е заболяване, различно от алергията и непоносимостта към глутена.
Квасът за разлика от промишлената мая е смес от естествена млечна бактерия и природни дрожди.
Хлябът с квас е по-хранителен.
Дългата ферментация разгражда сложните захари до прости, които се усвояват по-лесно от организма и предотвратяват рязкото повишаване на кръвната захар.
Квасът като лекарство.
При силно главоболие и мигрена. Правят се компреси с квас на главата. Така се остава с тях поне няколко часа, ако не и за през нощта.
При липоми. Намазва се липомчето или мястото с гной и се оставя за няколко часа.
При екземи и рани пак се маже с квас. Той има в себе си живи бактерии, които спомагат регенерацията на кожата, подхранват и също изсмукват.
За себорея (пърхут), се прави масаж с квас и после се отмива.
И не забравяй да се усмихваш! 😃💖
💝Когато си приготвиш вкуснотия по моя рецепта, изпрати ми снимка.
💕Това ме радва много. 💕
Ще добавя творениетo ти в специалния албум "Сготвих с "Мама Цвети" във страничката ми във Facebook. 👈 💓
💝Ако ти хареса някоя моя публикация, не се притеснявай да я споделиш с приятели.
Покани ги тук. Всички са добре дошли! 😍
Вeче може да ме последвате и в Instagram.
💝БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ОТДЕЛИ ОТ ВРЕМЕТО СИ, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА МОЕ ТВОРЕНИЕ!😊
Полезен линк: https://mariyanasbread.com/5_days_sourdough_starter/
Няма коментари:
Публикуване на коментар